Nuri Bilge Ceylan Sinemasını Okumak; Anlatı, Zaman, Mekan
Türk Sinemasını dönemlere ayırarak incelediğimiz zaman 1990 sonrası Türk Sinemasını temsil eden belki de bu dönemi başlatan yönetmenlerden biri olan Nuri Bilge Ceylan, çektiği filmlerle kimi eleştirmen ve akademisyenler tarafından anlaşılamamakla eleştrilse de dönem analizi içinde kendi sinema tarzını yaratmış bir Türk yönetmen. Tarkovsky tarzındaki çekimleri ve çerçeveleri, anlatım şekli ile harmaladığı stili "sanat sineması" olarak da nitelendiren Ceylan'ın sinemasını anlamak ve analiz etmek için; anlatısına, zaman ve mekan kullanımlarına özenle dikkat edilmelidir.
Taşra, kent, aidiyet kavramlarını sıkca elen yönetmenin Kasaba, Mayıs Sıkıntısı, Uzak gibi filmleri bu kavramları barındırırken, İklimler ve Üç Maymun sonrasında Bir Zamanlar Anadolu daha hikaye anlatımına dayanan filmleri olmuştur.
Hasan Akbulut'un bu kitabında "Nuri Bilge Ceylan Sineması" kavramının nelerden bahsettiği üzerine detaylı bir bilgi edinebilir, film analizinde de mekan, zman ve anlatı ilişkisinin önemi kavrayabilirsiniz.
Akbulut, Hasan. 2005. Nuri Bilge Ceylan Sinemasını Okumak; Anlatı, Zaman, Mekan. Ankara: Bağlam Yayıncılık
Tweetle