Düşünceli İşveren ve Mutlu Çalışanlar
Rekabet ortamının gün geçtikçe daha da can alıcı olduğu günümüz koşullarında şirketler için fark yaratıp, ayakta sağlam durabilmek epey zorlaşmış durumda. “Fark yaratmak” için başvurdukları yolların başında da çalışan bağlılığı konusu geliyor. Gruman ve Saks’a göre; işletmelerin başarısı ve rekabet edebilirliği için çalışan bağlılığı anahtar kavram olarak görülüyor. Çalışan bağlılığı bireysel davranış ve performansın anahtarı olmakla kalmıyor; örgütsel performans, finansal performans, verimlilik ve hatta hissedar getirisi olarak da bir şirkete katkıda bulunuyor (2011, s. 124-125). Çalışan bağlılığını sağlamak ve korumak ise insan kaynakları ile iç iletişim çalışmalarına düşüyor. İç iletişim diyoruz ama aslında teknoloji ve sosyal medya kullanımının yaygınlaşması sebebiyle iç iletişim ile dış iletişim arasındaki sınırlar iyice bulanıklaştığı için iç iletişimin artık tam anlamıyla “iç iletişim” olduğu söylenemez (Cornelissen, 2011:164). Artık kurumsal bilgiler çalışanların blog yazılarıyla, Facebook durum bildirileriyle, ‘tweet’leriyle veya fotoğraf paylaşımlarıyla dış dünyaya da duyurulmuş oluyor. İşte bu sebeple, iç iletişim çalışan bağlılığı hususunda çok daha önemli hale geliyor.
Peki bir şirkette çalışan bağlılığını sağlamak için ne yapmak gerekir? İlk olarak tabii ki çift yönlü iletişimin gereği olarak onları dinlemek ve beklentilerine cevap vermek gerekir. Capital dergisinde yayınlanan “Çalışan Ne İster?” adlı yazıda “The Enthusiastic Employee” (Mutlu Çalışan) kitabının yazarı David Sirota’nın 2,5 milyon kişi üzerinde yaptığı araştırmadan bahsediliyor ve bu araştırmanın sonuçlarına göre çalışanların son derece “makul” talepleri olduğu söyleniyor. Capital’in yaptığı araştırmaya göre ise çalışanların 15 temel isteği olduğunu görüyoruz (2005). Bu temel isteklerden benim özellikle üzerinde durmak istediklerim ise “arkadaşça bir işyeri ortamı” ve “işyerinde çeşitli etkinliklerle pozitif bir hava yaratılması” maddeleri. Kimileri yaklaşık bir ay önce işyerlerinde yeni yıl partileriyle eğlenerek geçmiş senenin stresini geride bırakmış, kimileri geçtiğimiz hafta işlerden başını kaldırıp ‘happy hour’da iş arkadaşlarıyla iyi vakit geçirmiş, kimileri de ofiste sunulan imkanlarından faydalanarak spor yapmıştır; hoşunuza da gitmiştir böyle aktiviteler, en azından araştırmalar bunu destekler nitelikte. Zaten bu nedenle, şirketler kendilerini rakiplerinden ayıracak değişik bir şeyler yapabilmek adına çalışanlarına yönelik devamlı yeni projeler üretme çabasındalar.
Bu şirketlerden bir tanesi de Marks&Spencer’mış; Marks&Spencer Türkiye Bölge Ofisi İnsan Kaynakları Direktörü Elçin Dandin, kariyer.net ile geçen sene gerçekleştirdiği röportajda gelecek dönem hedeflerinin çalışan bağlılığı odaklı olacağını belirtmiş. Yılbaşı partileri ve yılsonu başarılarını kutlamak için organize ettikleri performans partilerine ek olarak yoga ve pilates projelerini hayata geçireceklerini de eklemiş, Dandin. Kurumsal internet sitelerinde bu bilgiye ulaşamadım ama belki de Marks&Spencer’da yoga ve pilates dersleri çoktan başlamıştır.
Şirketler çalışanlarını memnun etmeye yönelik pek çok proje üretip, uyguluyor; peki ölçümlemesini de yapıyorlar mıdır? Marks&Spencer, yıllık uygulanan çalışan memnuniyeti anketleri, kurumun özünde var olan geribildirim kültürü ve çalışan komitesi toplantılarıyla çalışanlarının sesine kulak vererek onları daha donanımlı bireyler yapmak adına çalışmalarını sürdürüyormuş. Zaten ölçümleme olmadan yapılan projelerin amaçlarına hizmet edip etmediğini bilmek epey güç; bu nedenle, ideal olan düzenli olarak çalışanlardan geribildirim alınması.
Hiç bir şirket çalışanına değer verdiğini göstermeden çalışan sadakati ve yüksek performans beklememeli. Bugün çalışan sadakati yüksek olan şirketler hep çalışanına artı değer katan, katmaya devam eden şirketlerdir. Bu şirketler çabalarının karşılığını mutlu çalışan, huzurlu işyeri ortamı, yüksek performans, yüksek karlılık ve düşük maliyet olarak geri alıyorlar.
Kaynaklar
Cornelissen, J., (2011). Corporate Communication: A Guide to Theory and Practice 3rd Edition. London: Sage.
Gruman, J. A., & Saks, A. M. (2011).Performance management and employee management. Human Resources Management Journal, 21, 123-136.
http://www.capital.com.tr/calisan-ne-ister-haberler/18466.aspx
http://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/marks-spencer-da-hedef-calisan-bagliligi/923
Tweetle