Türk Sinemasının Ekonomik Yapısı (1896 -2005)
Yakın zamana dek Hollywood filmlerinin yönlendirdiği Türk Sineması’nda son on yıldır tersine bir eğilim var. Artık sezon içerisinde salonları doldurup taşıran eserler hep Türk filmleri. Bu çıkış, televizyon dizileri de dahil edildiğinde azımsanmayacak bir ekonomik büyüklüğe erişti.
Ertan Tunç, bu çalışmasıyla bir taraftan yapısal ve sayısal anlamda Türk Sineması’nın gelişim evrelerini belirlerken, diğer taraftan Türk Sineması’nın üretim araçları ile olan ilişkileri hakkında fikir veriyor. Böylece tüm bu çözümlemeler ışığında Türk Sineması’nın çok özel bir profilini ortaya çıkarıyor.
Elinizdeki kitap; Türk Sineması’nın ekonomik yapısını, üretim ve dağıtım süreçlerini, tarihi ve sosyolojik gerçekler ile sayısal veriler ışığında detaylı bir şekilde mercek altına alıyor. Sayısal verilerin istatistiksel çözümlemelerini içeren, filmin kalitesi ile gişe geliri arasındaki ilişkiyi inceleyen, film eleştirmenleri ile seyirci oylarını kıyaslayan özgün bölümüyle de Türkiye'deki ‘sinema ekonomisi’ çalışmaları alanında bir ‘ilk ve öncü kitap’ olma özelliği taşıyor.
Ertan Tunç, 1980 yılında Gaziantep’te doğdu, Aydın'ın Söke ilçesinde büyüdü. Söke Hilmi Fırat Anadolu Lisesi’nini bitirdi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra “Türk Sineması’nın Ekonomik Yapısı” teziyle İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Ekonomi yükseklisans derecesi aldı.
İlk sinema yazıları 2002 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Ekonomi Kulübü dergisinde yayınlanan Ertan Tunç, daha sonra divxplanet, divxforever gibi çeşitli sitelerde film incelemeleri kaleme aldı. Uzun yıllar beyazperde.com’da sinema eleştirmeni olarak çalıştı. Ardından ötekisinema.com’da yazmaya başladı. Artık sinemayazari.com’da yazıyor.
20. yüzyıl Amerikan Suç Sineması (gangster filmleri, cinayet filmleri, kara filmler, savaş filmleri vb.), İtalyan Usulü Westernler ve Giallo’lar hakkında çalışmalar yapmaktadır. Şu sıralar “Klasik Kara Filmler” adlı kitabını yayına hazırlamaktadır.
Yayınevi: Doruk&İzdüşüm Yayınevi
Yayın yılı: 2012
Tweetle