ROMAN MÜZİKLERİNİ BİZLERE SEVDİREN KİŞİ: TONY GATLİF
Sinema birçok sanatı içinde barındıran bir yapıdır ve bu sanatlar bir bütün olarak dengeli bir şekilde bir araya getirilirse ortaya başarılı bir yapıt çıkabilir. Bir film gerek oyunculuk, makyaj, kostüm gerekse kullanılan müzikle insanları tatmin edebilmeli ve gereken mesajı verilebilmelidir. Sinemadaki bu müzik faktörünü de en iyi kullananlardan biri hiç şüphesiz Tony Gatlif’tir.
Kullandığı roman müzikleriyle kendine özgü bir tarz geliştiren Gatlif, 1975'te La Tête en ruine filmi ile ilk yönetmenlik çalışmasını gerçekleştirdi. 1981 yılından itibaren ise çektiği filmler yol hikayeleri ve romanlar üzerine olmaya başlamış ve kullandığı roman müzikleriyle sadece kendi tarzını yansıtmakla kalmamış, roman halkının sıcak yaşam tarzlarını da gözler önüne sermiştir. Gatlif’in müziğe olan ilgisi bununla da sınırlı kaşmamış, Latcho Drom, Gadjo Dilo, Vengo, Swim adlı filmlerin müziklerinin besteciliğini de kendi yapmıştır. Naci en Alamo, flamenco soufi gibi pekçok parça halen günümüzde beğenilen ve sevilen parçalar arasında yer alıyor.
Gatlif’in hayatına değinecek olursak, 10 Eylül 1948 yılında Endülüz çingenesi kökenli bir ailenin çocuğu olarak Cezayir’de dünyaya gelmiş ve küçük yaşlardan itibaren sinema ve oyunculuğa ilgi duymaya başlamıştır. İlerleyen yıllarda Cezayir özgürlük savaşı nedeniyle Fransaya yerleşmiş, Michel Simos ile tanışmış, ve ilk filmini bu sayedeçekmiştir. Kariyerinde, yönetmenliğin haricinde yapımcılık ve oyunculukla da uğraşmış sonra da yönetmenliğe ağırlık vermeye başlamıştır. Pekçok film festivaline katılan Gatlif, Korkoro(Özgürlük) adlı filmiyle İstanbul film festivali’ne katıldığı dönemde Çingenelerin çoğunun ikamet ettiği Sulukule semtini de ziyaret etmeyi de ihmal etmemiş.
Kaynakça:
Wikipedia/ Tony Gatlif
Sinegoz/ Tony Gatlif Filmleri
CORRİGAN, Timothy (2012) Film eleştirisi el kitabı. İstanbul: Dipnot yayınları
Tweetle